Deurwaarder na echtscheiding

Archytas
Topic Starter
Berichten: 29

Deurwaarder na echtscheiding

#1 , 25 okt 2012 09:05

Hoi,

Mijn vriendin zit in een netelig parket. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder eist een maandelijkse som geld van de vader. Blijkbaar is de moeder in het gelijk gesteld door de rechtbank. De vader betaalt echter niet (in cash) en ondertussen is er een lijst opgesteld van de goederen van de vader door een gerechtsdeurwaarder.

Het probleem is dat mijn vriendin haar auto (die ze zelf betaald heeft) ook op deze lijst staat en nog tal van andere zaken van mijn vriendin. De vader heeft die auto dus op zijn naam laten zetten. Mijn vriendin heeft gisteren een brief gevonden waarin staat dat deze goederen op 1 december worden verkocht.

Wat kan hieraan gedaan worden om te voorkomen dat de auto van mijn vriendin (die zo al genoeg lijdt onder de situatie) verkocht wordt?

Ik heb al voorgesteld om haar auto in mijn garage te parkeren (waar de deurwaarder niet aankan) maar ik besef dat dit geen oplossing biedt op termijn en als diefstal kan worden beschouwd.

Groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Kingfisher
Berichten: 483

#2 , 25 okt 2012 10:44

Neem contact op met de deurwaarder, stuur hem een kopij van de
- aankoopfactuur op naam van uw vriendin
- de papieren, op naam van uw vriendin.

Als de factuur en de papieren op naam van de vader staan, tsja.

En de auto bij jou parkeren, zonder medeweten van de deurwaarder is fraude. Daarenboven kan het leiden tot het argument dat jouw huis ook mogelijks eigendommen van de schuldenaar bevat, dus ook vatbaar is voor beslag :-)

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 25 okt 2012 11:00

Alles in de woning van de schuldenaar wordt beschouwt als zijn eigendom (artikel 2279 BW) en dus beschikbaar voor inbeslagname, tenzij het tegendeel bewezen is.

Enige optie om haar eigendom veilig te stellen is verhuizen.

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 okt 2012 11:39

Wanneer iemand schulden heeft mag de schuldeiser er van uitgaan dat alles wat zich bevindt op de plaats waar de schuldenaar ingeschreven is in de bevolkingsregisters zijn eigendom is, en dus in beslag mag genomen worden voor de schulden. Degene die de eigenaar is moet dan bewijzen dat hij de eigenaar is. Hij/zij kan trachten de gerechtsdeurwaarder hiervan te overtuigen, lukt dat niet dan moet hij/zij een procedure doen voor de beslagrechter.

Men kan dan het bewijs van zijn eigendomsrecht leveren op alle manieren, als de rechter je maar gelooft. Rechters weten ook dat er veel gelogen wordt en dat nogal wat samenwonenden, als er één is die schulden heeft, alles "op naam van de andere zetten", bijvoorbeeld door een inventaris op te maken. De rechters zijn dus zeer wantrouwig. Hij weet ook dat je in die inventaris kan zetten wat je wil.

Als men echt de eigenaar is slaagt men er meestal wel in de rechter te overtuigen. Beste bewijs is facturen met het bewijs met welke gelden dit betaald is, bijvoorbeeld betaling met bancontact via jou rekening. Maar alles is dus goed als bewijs, als je de rechter maar kan overtuigen van je goede trouw.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 okt 2012 19:33

Het inschrijvingsboekje is GEEN bewijs van eigendom. Het geeft enkel aan op wiens naam de nummerplaat staat.
Het bewijs van betaling (rekening dochter) naar garage is dat wel eveneens haar naam op factuur.

Terug naar “Echtscheiding”