Overdragen auteursrecht

Catalogus
Topic Starter
Berichten: 4

Overdragen auteursrecht

#1 , 07 mei 2015 21:46

Beste,

Hierbij een vraag.

Een vriend heeft enkele jaren geleden een winkel opgestart.
Tevens heeft hij een boek gemaakt die 2 jaarlijks ge-update op markt aangeboden werd.

Helaas is door gezondheidheidsredenen en familiale redenen dat winkel failliet gegaan.
Het boek staat op zijn naam. Gezien deze vriend hier niets meer wil mee te maken hebben.
Zou het de auteursrechten willen overdragen op mij naam.

Kan dit zomaar via een onderling papier te tekenen of is een notaris/advocaat nodig om legaal te zijn ? (om later geen problemen te hebben bij uitgifte van een nieuwe versie)
Kunnen aan auteursrechten nog schulden zitten ivm dat faillissement ? Of is dat totaal los daarvan (gezien op zijn naam staan en niet op de winkel).
Kortom zitten er hier addertjes onder het gras ?

met dank.

mvg,
L.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Fortuin
Berichten: 1013

#2 , 17 mei 2015 23:43

Ben zelf geen jurist, maar heb wel al met deze materie te maken gekregen (overdracht van intellectuele rechten).

Belangrijk is om zeker te zijn dat deze rechten binnen het persoonlijk vermogen van uw vriend vallen, en niet dat van de failliete vennootschap. Anders kunnen er wettelijk immers geen rechten overgedragen worden.

Auteursrechten worden volgens de wet geclassificeerd als roerend vermogen (artikel 17, §1, 5° WIB92). Overdracht van de rechten kan best gebeuren aan marktwaarde dmv. een geschreven onderlinge overeenkomst. Hiervoor is geen tussenkomst van een notaris vereist. Uw vriend dient vervolgens deze inkomsten aan te geven als inkomsten uit auteursrecht.

Dit valt best nog eens te overleggen met een advocaat/fiscalist gespecialiseerd in deze materie. Contracten hebben zij hiervoor meestal beschikbaar.

Catalogus
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 24 mei 2015 11:27

Bedankt voor uw antwoord.

Hij zegt dat deze rechten niet gelinkt zijn aan de winkel. Kan dat gecontroleerd worden.

Ik vermoed als er geen problemen zijn en dat de auteursrechten zijn overgedragen. Dat enkel bij een uitgave dit moet aangeven.

Nogmaals bedankt

mvg,
L.

Reclame

Tsunami
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#4 , 28 mei 2015 22:40

Ik weet niet om welk type "boek" het gaat, maar onthoud 1 ding: copyright en distributierechten zijn overdraagbaar, intellectuele eigendom en morele eigendom NIET. Deze zijn per definitie onvervreemdbaar en zijn dus voor het leven verbonden aan de auteur. Dit is alleszins zo bij gewone boeken ; het feit dat je deze vraag stelt doet me echter vermoeden dat we het niet over een poëziebundel, roman of non-fiction boek gaat maar over een andere type creatie? In elk geval, als het om een artistieke creatie gaat: intellectuele eigendom en morele eigendom zijn NIET overdraagbaar, distributie- en reproductierecht (copyright) wél. Maar dan nog blijft de vriend in kwestie de auteur, hij kan enkel het recht afstaan om het boek te herdrukken en verkopen en er de inkomsten van op te strijken, maar van zijn morele eigendom en intellectuele eigendom kan hij geen afstand doen.

Catalogus
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 04 jun 2015 22:18

Het type boek is catalogus met gegevens zoals omschrijving, hoeveelheid, foto object, etc. Deze gegevens zijn ook in andere werken terug te vinden.

In tussentijd ben ik naar raadsheer geweest en het is een (te) complex situatie, vooral door het faillissement. De rechten zijn niet zomaar over te dragen door diverse redenen.

Dus dit heb ik voor mezelf dan ook stopgezet. De bedoeling was om dit boekje zelf up-te-daten, als hobby, en dan een beperkte oplage uit te brengen.

Het enige wat ik zou kunnen doen is zelf een catalogus maken met een nieuwe lay-out, nieuwe nummering, nieuwe titel, etc.. Ik vermoed als ik schriftelijk toestemming krijg om gebruik te maken van de foto's, stukjes tekst van het 'failliete' boekje voor in mijn werk te zetten dat ik voldoende bewijs heb om niet aan plagiaat te doen... (?)

met dank !

mvg,
Catalogus

Franciscus
Berichten: 38607

#6 , 04 jun 2015 22:58

faling dan zal u via curator moeten passeren.

Catalogus
Topic Starter
Berichten: 4

#7 , 27 jun 2015 17:40

Ook voor de schriftelijk toestemming te vragen om gebruik te maken van de foto ?

citaat:
Het enige wat ik zou kunnen doen is zelf een catalogus maken met een nieuwe lay-out, nieuwe nummering, nieuwe titel, etc.. Ik vermoed als ik schriftelijk toestemming krijg om gebruik te maken van de foto's, stukjes tekst van het 'failliete' boekje voor in mijn werk te zetten dat ik voldoende bewijs heb om niet aan plagiaat te doen... (?)

mvg,
Catalogus

Weo
Berichten: 414
Juridisch actief: Ja

#8 , 28 jun 2015 18:13

Voor foto's moet je in principe ook toestemming vragen, tenzij het gaat om foto's die geen "originaliteit" zouden hebben.
Ik weet niet om welk type "boek" het gaat, maar onthoud 1 ding: copyright en distributierechten zijn overdraagbaar, intellectuele eigendom en morele eigendom NIET. Deze zijn per definitie onvervreemdbaar en zijn dus voor het leven verbonden aan de auteur.
Dit is behoorlijk verwarrend en eigenlijk niet juist.

Intellectuele rechten = koepelnaam voor auteursrecht, octrooirecht, merkenrecht, ...
Copyright = auteursrecht

Binnen auteursrecht zijn er 2 soorten rechten: vermogensrechten en morele rechten.

Onder de vermogensrechten vind je oa. het reproductierecht en het distributierecht. Deze zijn overdraagbaar
Onder de morele rechten vind je oa. het recht van vaderschap en het recht van openbaarmaking. Deze zijn in beginsel niet overdraagbaar, maar hier bestaan uitzonderingen op indien deze beperkt blijven.

Tsunami
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#9 , 09 sep 2015 16:41

Met intellectuele eigendom verwees ik niet naar distributie en reproductie ; dit is uiteraard overdraagbaar. De morele rechten echter zijn onvervreemdbaar, men kan deze zelfs niet afstaan al zou men het willen. Eens je auteur bent van een bepaald boek, blijf je auteur, ongeacht of je de reproductierechten en rechten op distributie afstaat of niet. Je bent auteur en je blijft het.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”