Woonbonus 2014 met verbouwingen

kickasss
Topic Starter
Berichten: 7

Woonbonus 2014 met verbouwingen

#1 , 19 nov 2014 20:35

situatie:
Lening en authentieke akte in orde op 20 nov.
Er is echter niets in het huis. Geen badkamer,geen keuken, ... Niks dus
Alles van verwarming,elektriciteit, water, vloeren, muren , ... Moet nog gedaan worden.
Woonklaar binnen een jaar dus.

Kan ik toch nog van het oude systeem genieten?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
redceder
Berichten: 6

#2 , 22 nov 2014 18:25

zit met dezelfde vraag, huis gekocht en gaan koopakte tekenen 15 december. Huis heeft geen warmwater, badkamer, keuken, elektra niet inorde, kachel niet werkend, dus onmogelijk om er voor 31 december 2014 in te wonen. Maar weet iemand of we wel nog van de woonbonus kunnen genieten?

Akuma
Berichten: 124

#3 , 23 nov 2014 13:11

Dacht van wel, als jullie kunnen bewijzen dat er verbouwingen etc nodig zijn, kunnen jullie nog steeds van de oude woonbonus genieten. Desnoods met bewijzen van aannemer, indien je veel zelf doet, bewijzen met foto's.

Reclame

basejumper
Berichten: 4628
Locatie: Diest

#4 , 23 nov 2014 18:04

uit De tijd

Eigen woning betrekken

Daarnaast moet het gaan om uw eigen woning. Dat houdt in dat u de woning moet betrekken tegen 31 december van het jaar waarin u de lening afsloot. Dat wordt beoordeeld aan de hand van ‘het geheel van feitelijke omstandigheden’. Dat u uw domicilie er heeft, kan een indicatie zijn maar vormt op zich geen bewijs.

Enkele uitzonderingen vormen een reden om nog niet naar de nieuwe woonst te verhuizen. Een eerste zijn ‘wettelijke en contractuele belemmeringen’, bijvoorbeeld dat de vorige eigenaar de woning niet kan verlaten doordat de oplevering van zijn nieuwe woonst vertraging oploopt. Een tweede reden is dat de woning nog in aanbouw is (nieuwbouw) of u ze wil verbouwen - dat mag maximaal twee jaar duren. Voorts kunt u sociale of beroepsredenen inroepen. Dat u uiteindelijk een appartement huurde om dicht bij uw werk te wonen, bijvoorbeeld.
Feiten staven

Zet uw eerste woning te koop voor het eind van het jaar als u voortaan van de woonbonus wil genieten voor uw volgende woning.
Bewaar alles wat kan staven dat u uw woning de facto betrok voor het eind van het jaar, zoals facturen van nutsvoorzieningen, attest van domiciliëring, aanvraag doorsturen post, aangifte kadastraal inkomen,... Geen ervan is echter op zich doorslaggevend, de beoordeling gebeurt op basis van ‘het geheel van feitelijkheden’.
Bewaar bewijzen van een eventuele verbouwing die u verhindert al in uw huis te trekken.
Zet de afspraken op papier als de vorige eigenaar of huurder nog even in de woning blijft.

Speelt geen van die uitzonderingen, maar lukt het u gewoon praktisch niet om de verhuizing voor 31 december rond te krijgen, dan kunt u geen aanspraak maken op de woonbonus, en dat geldt definitief voor de hele looptijd van de lening. In het geval dat u later daarop gecontroleerd wordt, kan de belastingcontroleur u vragen aan te tonen dat u in de woning woonde tegen 31 december. Een kleine rondvraag leert dat zulke controle zeldzaam maar niet uitgesloten is.

Deze regels gelden tot eind december. Vanaf 1 januari gelden de nieuwe regels die de gewesten, die bevoegd zijn geworden, moeten opstellen. In het ontwerpdecreet van de Vlaamse regering staan echter enkel wijzigingen aangekondigd voor de hoogte van de bedragen, niet voor de modaliteiten van het recht op de woonbonus.


Andere fiscale voordelen

Wie uit de boot valt voor de woonbonus, bijvoorbeeld omdat men al een appartement bezat en daarna de eigen woning kocht, ziet echter niet elk fiscaal voordeel in rook opgaan. Investeren in vastgoed wordt beschouwd als een vorm van sparen voor de lange termijn. Zowel op gewestelijk als op federaal niveau wordt daaraan een fiscaal voordeel gekoppeld.

Bij de zesde staatshervorming werden de gewesten bevoegd voor de eigen woningen van hun inwoners. De federale overheid blijft bevoegd voor ander vastgoed dat Belgen eventueel bezitten. Qua mogelijke aftrek en fiscaal voordeel lopen beide vormen sterk gelijk, met gelijke grensbedragen voor de inbreng van aflossingen en telkens
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”