Garantie op uitneembare tandprothese

Rik Blaans
Topic Starter
Berichten: 19
Juridisch actief: Nee

Garantie op uitneembare tandprothese

#1 , 25 jan 2024 11:17

Weet iemand of er een soort wettelijke garantie bestaat op uitneembare tandprotheses? En zo ja, in welke tekst (wet, k.b.) kan ik terugvinden?

Ik heb sedert een drietal maanden een prothese maar er is steeds (zonder dat deze echt belast wordt, integendeel) dezelfde kunsttand die na verloop van tijd uitvalt. Het labo heeft al tweemaal deze kunsttand gratis herbevestigd maar stelt nu dat het de laatste keer is dat ze dit gratis zullen doen.

Kan dit zomaar?

mava105
Berichten: 22278
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 25 jan 2024 11:24

Ben je hiervoor via een tandarts gegaan, of rechtstreeks naar het labo?

Rik Blaans
Topic Starter
Berichten: 19
Juridisch actief: Nee

#3 , 25 jan 2024 11:35

Bedankt voor je reactie. Uiteraard via de tandarts. In tandheelkundige labo's kun je, volgens mijn ervaringen, niet als particulier terecht.

Reclame

The Oscars
Berichten: 522
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 jan 2024 18:02

Weet iemand of er een soort wettelijke garantie bestaat op uitneembare tandprotheses? En zo ja, in welke tekst (wet, k.b.) kan ik terugvinden?

Ik heb sedert een drietal maanden een prothese maar er is steeds (zonder dat deze echt belast wordt, integendeel) dezelfde kunsttand die na verloop van tijd uitvalt. Het labo heeft al tweemaal deze kunsttand gratis herbevestigd maar stelt nu dat het de laatste keer is dat ze dit gratis zullen doen.

Kan dit zomaar?
Het moment waarop het gebrek aanwezig moet zijn om aanspraak te kunnen maken op de garantie (artikel 1649quater B.W.):
§ 1De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk conformiteitsgebrek dat bestaat bij de levering van de consumptiegoederen en dat zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar te rekenen vanaf voornoemde levering
.

The Oscars
Berichten: 522
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 jan 2024 18:15

Artikel 1649quinquies
§ 1

Naast desgevallend schadevergoeding, heeft de consument het recht van de verkoper die met toepassing van artikel 1649quater aansprakelijk is voor een [conformiteitsgebrek] te eisen, hetzij de herstelling of de vervanging van het goed onder de voorwaarden bedoeld in [paragrafen 2 en 3], hetzij een [evenredige] vermindering van de prijs of de ontbinding van de overeenkomst, overeenkomstig de voorwaarden bepaald in [paragrafen 5 tot 7].
Desgevallend wordt er evenwel rekening gehouden met de verergering van de schade voortvloeiend uit het gebruik van het goed door de consument na het ogenblik waarop hij het [conformiteitsgebrek] heeft vastgesteld of zou hebben moeten vaststellen.
§ 2 [

In eerste instantie heeft de consument het recht om van de verkoper de kosteloze herstelling van het consumptiegoed of de kosteloze vervanging ervan te eisen, tenzij de gekozen remedie onmogelijk is of in vergelijking met de andere remedies voor de verkoper onevenredige kosten met zich mee zou brengen, rekening houdend met alle omstandigheden, zoals met name:

de waarde die het consumptiegoed zonder het conformiteitsgebrek zou hebben;

de omvang van het conformiteitsgebrek, en

de mogelijkheid om te kiezen voor de andere remedie zonder ernstige overlast voor de consument.
]
§ 3 [

Elke herstelling of vervanging wordt verricht:

kosteloos,

binnen een redelijke termijn na het tijdstip waarop de verkoper door de consument in kennis is gesteld van het conformiteitsgebrek, en

zonder ernstige overlast voor de consument, rekening houdend met de aard van het consumptiegoed en het doel waarvoor de consument het goed heeft gekocht.
Bij een herstelling of vervanging stelt de consument het consumptiegoed ter beschikking van de verkoper. De verkoper neemt het te vervangen goed op zijn kosten terug.
Wanneer een herstelling de verwijdering vergt van het goed dat op een wijze die in overeenstemming is met zijn aard en doel was geïnstalleerd voordat het conformiteitsgebrek duidelijk werd, of wanneer dit goed moet worden vervangen, omvat de verplichting tot herstelling of vervanging van het goed de verwijdering van het niet-conforme goed en de installatie van het vervangende goed of het herstelde goed, of het betalen van de kosten van die verwijdering of installatie.
De consument is niet gehouden om te betalen voor het normaal gebruik van het vervangen goed tijdens de periode die aan de vervanging voorafgaat.
]
[§ 4

De verkoper kan weigeren om het consumptiegoed conform te maken overeenkomstig paragraaf 2 als herstelling en vervanging onmogelijk zijn of voor de verkoper onevenredige kosten met zich zouden brengen, rekening houdend met alle omstandigheden, zoals met name de waarde die het consumptiegoed zonder het conformiteitsgebrek zou hebben of de omvang van het conformiteitsgebrek.
]
[§ 5

De consument heeft het recht van de verkoper een evenredige prijsvermindering te eisen overeenkomstig paragraaf 6 dan wel de ontbinding van de koopovereenkomst overeenkomstig paragraaf 7 in elk van de volgende gevallen:

de verkoper heeft de herstelling of vervanging niet voltooid of, indien van toepassing, niet voltooid overeenkomstig paragraaf 3, tweede en derde lid, of de verkoper heeft geweigerd de goederen conform te maken overeenkomstig paragraaf 4;

er blijkt een conformiteitsgebrek te zijn ondanks de poging van de verkoper om de goederen conform te maken;

het conformiteitsgebrek is zo ernstig dat een onmiddellijke prijsvermindering of ontbinding van de koopovereenkomst gerechtvaardigd is;

de verkoper heeft verklaard of uit de omstandigheden blijkt duidelijk dat de verkoper de goederen door middel van herstelling of vervanging niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast voor de consument conform de overeenkomst zal maken.
In afwijking van het eerste lid heeft de consument niet het recht de koopovereenkomst te ontbinden indien het conformiteitsgebrek gering is. Het is aan de verkoper om te bewijzen dat het conformiteitsgebrek gering is.
]
[§ 6

De prijsvermindering moet evenredig zijn aan het verschil tussen de waarde van het door de consument ontvangen consumptiegoed en de waarde die het consumptiegoed zou hebben gehad indien dit conform de koopovereenkomst was geweest.
]
[§ 7

Het recht om de koopovereenkomst te ontbinden wordt uitgeoefend door middel van een eenzijdige wilsverklaring aan de verkoper.
In het geval van de verkoop van meerdere consumptiegoederen kan de consument, indien het conformiteitsgebrek slechts betrekking heeft op enkele ervan en indien er een grond is voor ontbinding van de koopovereenkomst krachtens dit artikel, zijn ontbindingsrecht alleen uitoefenen voor de niet-conforme goederen en de conforme goederen die hij op hetzelfde moment heeft verworven indien van de consument niet redelijkerwijs kan worden verwacht dat hij alleen de conforme goederen zal willen houden.
Wanneer de consument een koopovereenkomst in haar geheel of, overeenkomstig het tweede lid, slechts ten aanzien van een deel van de krachtens de koopovereenkomst geleverde goederen ontbindt:

zendt de consument de goederen terug naar de verkoper op kosten van de verkoper, en

betaalt de verkoper de consument de voor de goederen betaalde prijs terug bij ontvangst van de goederen of bij ontvangst van het door de consument verstrekte bewijs dat hij de goederen heeft teruggezonden.
Voor de toepassing van paragraaf 6 en de huidige paragraaf kan elke terugbetaling aan de consument worden verminderd teneinde rekening te houden met het conforme gebruik dat deze van het goed heeft gehad sinds de levering ervan.
.

Rik Blaans
Topic Starter
Berichten: 19
Juridisch actief: Nee

#6 , 25 jan 2024 19:16

Hartelijke dank hiervoor. Maar valt een tandprothese onder het begrip "consumptiegoed" om de toepassing van de artikelen 1649quater enz.. BW te garanderen? Ik zou het graag geloven maar misschien is er een specifieke wet of zo die dergelijke medische hulpmiddelen uitsluit van de garanties die voorzien worden door het Burgerlijk Wetboek.

Terug naar “Consumenten Koop”