Valse beschuldiging van diefstal en verrijking op het werk

Roscorock
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Valse beschuldiging van diefstal en verrijking op het werk

#1 , 21 feb 2024 14:33

Mijn collega, leraar, wordt op de school door onze directie beschuldigt van diefstal en verrijking door werken voor derden. Geen van deze beide is waar en er kan ook geen bewijs voor geleverd worden.
Hoe moet hij te werk gaan, kan hij eventueel hiertegen een klacht indienen en waar/hoe moet hij dit doen?

Franciscus
Berichten: 38614

#2 , 21 feb 2024 14:41

Diefstal is iets wegnemen.
Verrijking kan hier beschouwd worden als zaken doen met materiaal van school voor derden.
Zit dit in de buurt?
Hij die beweerd moet dan wel bewijzen dat uw collega dan die zaken heeft gedaan.
Het is niet de bedoeling dat men zijn onschuld moet bewijzen .
School moet feiten bewijzen.
Zij kunnen uiteraard wanneer er strafbare feiten gepleegd worden aangifte doen waarin uw collega aangegeven wordt als de verdachte voor die feiten.
Best vakbond inschakelen.

Strafbaar zou al zeggen laster en of eerroof
Ik zou zeggen laster gezien zij het bewijs moeten leveren.
"""Het Strafwetboek (artikel 443-453) spreekt van aanranding van de eer of de goede naam van personen. In de praktijk wordt meestal gesproken over laster en eerroof. Iemand wordt kwaadwillig een feit ten laste gelegd, dat zijn eer kan krenken of hem aan de openbare verachting kan blootstellen. Dat is laster als het bewijs niet geleverd wordt; dat is eerroof wanneer de wet dit bewijs niet toelaat. De maximumstraf is een jaar als dat publiek gebeurt, dat wil zeggen door geschriften of in het bijzijn van anderen. De straf is maximaal zes maanden voor een geschreven lasterlijke aangifte bij de overheid. Een niet publieke belediging is niet strafbaar, tenzij aan publieke functionarissen. Kwaadwillige ruchtbaarmaking van bewezen feiten kan dan weer wel gestraft worden, tot maximum twee maanden. Laster, eerroof en kwaadwillige ruchtbaarmaking zijn klachtmisdrijven, dat wil zeggen dat zij alleen vervolgd worden na een klacht van de benadeelde. """

Reclame

Terug naar “Andere”