kassaverschil bijleggen uit eigen zak

MoonlandMenace
Topic Starter
Berichten: 12

kassaverschil bijleggen uit eigen zak

#1 , 21 feb 2009 12:26

Ik werk ik een winkel.
Nu hebben mn bazen beslist dat als we een tekort hebben in de kassa wij dit uit eigen zak moeten bijleggen.

Is dit wettelijk?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 21 feb 2009 12:53

lijkt me best als je dit vraagt aan je vakbondsafgevaardigde. Normaal gezien kan het een onderdeel zijn van het winkelreglement.

Kijk ook eens wat er staat in je contract en in de CAO?

MoonlandMenace
Topic Starter
Berichten: 12

#3 , 21 feb 2009 17:12

In mijn arbeidscontract staat hier niets van vermeld.
Vakbond is bij ons niet omdat we een klein bedrijf zijn.

Wat kunnen ze mij wettelijk maken indien ik weiger dit te betalen?
Ik heb reeds mijn ontslag gegeven bij deze werkgever en moet nog 6 weken opzeg doen.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 23 feb 2009 14:22

“Art.23.Op het loon van de werknemer mogen alleen in mindering worden gebracht:...2° de krachtens het werkplaatsreglement opgelegde geldboeten;3° de vergoedingen en schadeloosstellingen, verschuldigd ter uitvoering van artikel 18 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten...”(Loonbeschermingswet 12 april 1965).

“Art.18.Ingeval de werknemer bij de uitvoering van zijn overeenkomst de werkgever of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld. Voor lichte schuld is hij enkel aansprakelijk als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Op straffe van nietigheid mag niet worden afgeweken van de bij het eerste en het tweede lid vastgestelde aansprakelijkheid, tenzij, en alleen wat de aansprakelijkheid tegenover de werkgever betreft, bij een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst. De werkgever kan de vergoedingen en de schadeloosstellingen die hem krachtens dit artikel verschuldigd zijn en die na de feiten met de werknemer zijn overeengekomen of door de rechter vastgesteld, op het loon inhouden in de voorwaarden als bepaald bij artikel 23 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers.”(Arbeidsovereenkomstenwet 3 juli 1978).

Een tekort doen bijleggen is niet in mindering brengen van het loon en dus niet toegelaten krachtens voornoemde wetsbepalingen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Beachcomber
Berichten: 572

#5 , 23 feb 2009 14:24

Het personeel laten opdraaien voor een kastekort is niet wettelijk. Dat gaat in tegen oa. art. 1384 tot 1386 BW, zijnde de aansprakelijkheid van aanstellers voor aangestelden en art 18 WAO

De werknemer is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door bedrog, zware fout of een herhaaldelijke lichte fout.
Bedrog wordt ook wel de “opzettelijke fout” genoemd. De fout moet dus bewust gepleegd zijn. Het is echter niet noodzakelijk dat men de gevolgen, zijnde de eventuele schade, gewild heeft. Voorbeelden van bedrog zijn diefstal, vrijwillige brandstichting, opzettelijke vernietiging van goederen, …
Bij zware fout ontbreekt de intentie, maar het betreft een abnormale en verkeerde gedraging waarvan ieder normaal voorzichtig mens had dienen te weten dat indien hij zo zou handelen, daaruit schade zou ontstaan.
Het veroorzaken van een ongeval onder invloed van alcohol kan bijvoorbeeld een zware fout uitmaken(Arbeidshof Luik, 13 mei 2008). Dit zal ook het geval zijn indien een bediende tijdens de werkuren buitensporig en abusief gebruikt maakt van mails (Arbeidshof Brussel, 22 november 2005).
Een herhaaldelijke lichte fout ten slotte is een herhaling van foutieve handelingen die binnen een relatief korte tijdspanne werden begaan en die wijzen op een zekere geestesgesteldheid van de werknemer.

Enkel als de kastekorten weerkerend zijn kan de werkgever daar schadevergoeding voor eisen. Een kastekort dat eenmalig voorkomt, kan niet worden gelijkgesteld met een herhaaldelijke lichte fout zodat de werknemer, op grond van artikel 18 van de arbeidsovereenkomst hiervoor niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Er kan hiervan afgeweken worden per CAO, maar dat is bij mijn weten nog niet gebeurd.

Franciscus
Berichten: 38617

#6 , 23 feb 2009 15:04

Daarbij komt nog wie beheerd de kassa - is dat een persoon of kunnen er meerdere personen in de kassa.
Wie heeft wat gedaan.

Terug naar “Andere”