Klein verlet bij overlijden

GinaGi
Topic Starter
Berichten: 128

Klein verlet bij overlijden

#1 , 31 aug 2015 12:15

Deze vraag is van mijn buurvrouw die geen internet heeft.

Is een 2 delige vraag, de financiele zal ik ergens anders plaatsen.


De vriend (niet gehuwd!) van haar moeder is overleden en die verbleef al enkele maanden in een rustoord, daar der moeder er eerder vanaf wilde zijn voor de verzorging.

Nu had mijn buurvrouw deze morgen naar haar werk gebeld en daar zeiden ze dat ze 3 dagen klein verlet kreeg betaald.

Klopt dit, het is dat ze achteraf niet zit met onbetaalde afwezigheid.
Natuurlijk heeft haar werk om de doodsbrief gevraagd.
Maar telefonisch had had ze al gezegd de vriend van haar moeder en dat ze dus niet gehuwd waren.


mvg,

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5417

#2 , 31 aug 2015 13:18

Volgens de wettelijke regels heeft ze geen recht op omstandigheidsverlof doch vele PC's (Paritaire Comitées) zijn gunstiger door het gelijkstellen van feitelijk samenwonenden (mits zelfde domicilieadres) met gehuwden.

GinaGi
Topic Starter
Berichten: 128

#3 , 31 aug 2015 13:47

Dubbelzinnig dus, want woonde in rusthuis dus ander domicilieadres.

Veel zal afhangen hoe en wat er op de doodsbrief zal staan.

Voor de zekerheid neemt ze enkel vandaag vrijaf (als die dan wel onder klein verlet valt en betaald is heeft ze nog 2 vakantiedagen over), ze heeft dit jaar nog maar 2 vakantiedagen te nemen.
Begrafenis zal zaterdag zijn, heeft ze dus geen vrijaf voor nodig.

Reclame

eylis
Berichten: 8842

#4 , 31 aug 2015 14:35

domicilie adres van een rusthuisbewoner waarvan de partner nog thuis woont is niet noodzakelijk het rusthuis. Men kan (wettelijk correct) het domcilie-adres op de gezinswoning laten, vermits de partner er nog woont en het adres nog bestaat. Vaak doet men dit ook om de gezinswoning te beschermen voor de overlevende vruchtgebruiker (indien de partners niet gehuwd, maar samenwonend zijn)

GinaGi
Topic Starter
Berichten: 128

#5 , 31 aug 2015 16:17

Dat zal ik straks eens vragen op welk adres de overledene nog stond ingeschreven, ze komt nog effe langs voor alles te vertellen enzo.

Nu is het zo dat op haar werk ook niet van de slimsten op het bureel werken.

Als een feestdag op een zondag of zaterdag valt krijgt zij die nooit, ik dacht van wel of ben ik daar nu verkeerd mee?
Bedoel daarmee die dag als betalende feestdag vrij genomen op een andere datum.

bv Laatste 15 augustus kan ze naar fluiten.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 31 aug 2015 17:25

werkt ze voltijds of deeltijds? vast of variabel uurrooster?

GinaGi
Topic Starter
Berichten: 128

#7 , 31 aug 2015 17:55

Deeltijds en vast uurrooster.

Ze heeft daarnet naar der werk gebeld en krijgt geen enkele dag betaald, ze waren dus verkeerd vanmorgen.
Daar de begrafenis zaterdag is, is ze enkel de dag van vandaag kwijt aan 1 van de 2 vakantiedagen die ze nog had.

j.demoor
Berichten: 10360

#8 , 02 sep 2015 11:17

“Art.2.Ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten, welke hierna opgesomd zijn, hebben de in artikel 1 bedoelde werknemers het recht, met behoud van hun normaal loon, van het werk afwezig te zijn voor een als volgt bepaalde duur:...

V. a) Reden van de afwezigheid : Overlijden van de echtgenoot of echtgenote, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de werknemer. b) Duur van de afwezigheid : Drie dagen door de werknemer te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

VI. a) Reden van de afwezigheid : Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de grootmoeder, van een kleinkind, (van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een) schoonzoon of schoondochter die bij de werknemer inwoont. b) Duur van de afwezigheid : Twee dagen door de werknemer te kiezen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

VII. a) Reden van de afwezigheid : Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de grootmoeder, van een kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een) schoonzoon, of schoondochter die niet bij de werknemer inwoont. b) Duur van de afwezigheid : De dag van de begrafenis.”[28 AUGUSTUS 1963. - Koninklijk besluit betreffende het behoud van het normaal loon van de werklieden, de dienstboden, de bedienden en de werknemers aangeworven voor de dienst op binnenschepen, voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten(=klein verlet)].

‘De vriend (niet gehuwd!) van haar moeder is overleden’

Dit overlijden is geen reden voor afwezigheid.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#9 , 02 sep 2015 16:53

Dit overlijden is geen reden voor afwezigheid.
oppassen met je enkel op wetten te baseren voor arbeidsrechterlijke discussies. Er is véél meer regelgeving (99%?) die NIET per wet geregeld is in het arbeidsrecht (meestal CAO's) dan enkel die wetgeving. In vele bedrijven worden, zoals gezegd, feitelijk samenwonenden gelijkgesteld (maar dan meestal wel enkel dat de partner van de werknemer zijn rechten gelijkgesteld worden aan die van de werknemer, niet dat de partners van de "oorzaak van het klein verlet" ook gelijkgesteld worden)

Terug naar “Andere”